Eerste stapjes in LocalFocus

In 5 stappen van dataset naar een visueel verhaal: met LocalFocus maak je van iedere tabel met cijfers gemakkelijk en snel een inzichtelijke datavisualisatie.

Je kan in minder dan 1 minuut een grafiek maken

1

Kopieer en plak de dataset

Maak een nieuwe visualisatie aan in LocalFocus en kopieer je tabel met cijfers vanuit Excel (of een ander spreadsheetprogramma) naar het lege tekstveld.

Volg deze les (duurt 90 seconden)

2

Controleer de gegevens

De software van LocalFocus herkent cijfers, eenheden en alle mogelijke informatie in je dataset. Dit hoef je alleen maar te controleren, bijvoorbeeld of de decimalen gescheiden zijn door komma’s of punten of dat het systeem de locaties juist heeft herkend.

Volg deze les (duurt 70 seconden)

3

Kies een visualisatievorm

Het ene verhaal wordt duidelijk weergegeven in een lijngrafiek en bij het andere past een kaart beter. In stap 3 verken je de mogelijke visualisatievormen en bepaal je het verhaal dat je wilt vertellen.

Volg deze les (duurt 75 seconden)

4

Geef de datavisualisatie context

Door de kleuren van de visualisatie aan te passen, kun je bepaalde informatie extra benadrukken. Annotaties voeg je toe om opvallende zaken uit te leggen en met een verklarende titel leg je jouw publiek uit waarom deze cijfers relevant zijn.

Volg deze les (duurt 90 seconden)

5

Publiceer jouw datavisualisatie

Zodra je verhaal af is, kun je de grafiek of kaart als interactieve widget publiceren op jouw website. Het is ook mogelijk om de grafieken en kaarten te downloaden als png of vectorafbeelding.

Volg deze les (duurt 120 seconden)

Een nieuwskaart maken

Met een LocalFocus Nieuwskaart kun je allerlei interessante informatie op de kaart zetten. Je kunt hierbij denken aan de scores van ziekenhuizen, of de evenementen in de stad tijdens Koningsdag.

Volg deze les (duurt 90 seconden)